Twentse bedrijven Thales en Previder maken samen vuist tegen cybercrime
Dankzij de samenwerking tussen Thales en Previder is het voor midden- en kleinbedrijf mogelijk om hun ict-beveiliging in de toekomst naar defensiestandaarden te tillen, zeggen de initiatiefnemers.
Dat is hard nodig. Cybercriminaliteit in het mkb is een groot probleem. Volgens een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) van vorige maand, had van de kleine bedrijven met tien tot twintig werknemers in 2016 zo’n 15 procent te kampen met een cyberaanval. Het werkelijke probleem is waarschijnlijk veel groter, omdat veel mkb-bedrijven helemaal niet in de gaten hebben, dat ze zijn aangevallen door hackers. „Ook grotere bedrijven worden aangevallen, maar zij nemen meer voorzorgsmaatregelen”, aldus het CPB. Tachtig procent van de grote bedrijven gebruikt token-authenticatie, tegen 34 procent van het mkb.
Mkb-bedrijven lopen tegen twee dingen aan: de kosten van beveiliging, die in verhouding tot hun omzet veel hoger zijn dan voor grote bedrijven. Maar ook het gebrek aan aanbieders. „Er zijn te weinig diensten op de markt die voor mkb-bedrijven betaalbaar zijn”, stelde Deloitte-onderzoeker Maarten van Wieren eerder tegenover het Financieele Dagblad.
Grote speler
Thales en de Odin Groep zien daarom kansen. Thales is wereldwijd een grote speler in de strijd tegen computercriminaliteit. Bijna het gehele Europese betalingsverkeer van banken wordt bijvoorbeeld door systemen en specialisten van Thales gecontroleerd op aanvallen door computercriminelen.
Thales heeft wereldwijd drieduizend medewerkers in dienst op dit gebied. Dat worden er nog 15.000 meer als Thales begin komend jaar de overname van het beursgenoteerde Gemalto afrondt. Met die transactie is in totaal 5,6 miljard euro gemoeid.
In Nederland is Thales echter nog relatief klein in cybersecurity. Het bedrijf heeft in Huizen een zogeheten Security Operation Center (SOC), waar vijftien specialisten werken. „In Nederland zetten we nu jaarlijks 7 miljoen euro om in cybersecurity. Die omzet moet en kan substantieel groeien”, zegt Thales-topman Gerben Edelein. „We hebben er de kennis en apparatuur voor in huis en Previder beschikt over een groot netwerk in het midden- en kleinbedrijf.”
Previder, onderdeel van de Odin Groep, telt 150 werknemers en bewaart in de eigen datacenters in Hengelo computergegevens voor duizenden klanten en beheert de datastromen van serveromgevingen en werkplekken.
Onze datacenters Digitale werkplek
‘We kunnen klanten 24 uur per dag bewaken'
„Zo werkt de samenwerking twee kanten op”, schetst eigenaar Hans Lesscher van de Odin Groep. „We bieden abonnementen aan, waarbij onze klanten hun systemen, of een deel van die systemen, zeven dagen per week, 24 uur per dag, kunnen laten bewaken door de specialisten van Thales. Ik verwacht dat daar veel belangstelling voor is.”
Ook kleinere bedrijven krijgen volgens Lesscher steeds vaker te maken met cybercriminaliteit. Lesscher: „Voordeel van deze samenwerking is bovendien dat het beheer en de controle van data door twee verschillende partijen wordt gedaan. Zo hoeven we bij Previder ons eigen vlees niet te keuren, maar kijkt een onafhankelijke partij er naar.”
Thales-topman Edelein vult aan: „Bij de monitoring kijken onze mensen niet alleen naar cyberaanvallen die op de buitendeur van bedrijven worden gedaan, maar ook naar wat van binnenuit komt. Eigen it-medewerkers kunnen ook, per ongeluk of met opzet, fouten maken. We vinden het bovendien prettig dat Previder een Nederlandse partij is. Bijna alle grote bedrijven in cybersecurity die in Nederland actief zijn, zijn in buitenlandse handen.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Tubantia. De foto is gemaakt door Robin Hilberink
Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-IT security
Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.