Terug naar overzicht
Blog

Datacenters gaan steeds zuiniger om met energie, waarom stijgen dan toch de stroomkosten?

Er is iets geks aan de hand in de datacenterwereld. Vrijwel alle datacenters besteden veel aandacht aan het realiseren van een zo laag mogelijk energieverbruik. Daar staat echter tegenover dat het maandelijks bedrag per kilowattuur stijgt als gevolg van diverse factoren, waardoor de totale kosten stijgen. Hoe kan dat? In dit artikel lees je de redenen, hoe het stroomtarief is opgebouwd en welke ontwikkelingen er zijn bij de stroomtarieven.
Door: Pieter de Haer
Datacenter

Stroom van datacenters

Voor datacenters is stroom de belangrijkste levensader. Zonder stroom werken de servers niet waardoor webwinkels en online diensten niet meer werken. Dat kan leiden tot een aanzienlijke financiële schade. Er wordt veel aandacht besteed aan een zo laag mogelijk energieverbruik. Want uiteraard geldt: hoe lager het energieverbruik, hoe lager de kosten. En van die lage kosten profiteren ook de klanten. Moderne datacenters realiseren een laag stroomverbruik, onder andere door toepassing van cold corridors, free-to-air-cooling en een hogere ingangstemperatuur. Daarnaast wordt de restwarmte hergebruikt voor de klimaatbeheersing in kantoorgebouwen.

Onze datacenters

Opbouw van stroomtarief bij datacenters

Ondanks de inspanningen van datacenters om de het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden, blijven de totale kosten voor stroom stijgen. Dat komt door de stijgende kosten voor energie. Hoe komen die tarieven tot stand en hoe kan het dat ze blijven stijgen? Bij datacenters betalen klanten over het algemeen een maandelijks bedrag per kilowattuur (kWh) dat hun apparatuur verbruikt. Er zijn grofweg vier redenen aan te wijzen waarom dit maandelijkse bedrag stijgt:

1. Inkoop van stroom

Het begint bij de inkoop van stroom bij de stroomleverancier; deze rekent een vast maandelijks bedrag voor gebruik van het transportnetwerk en daarnaast een variabel bedrag voor de levering van elektriciteit. Het variabele bedrag komt tot stand op de Amsterdam Power Exchange (APX); een handelsplaats waar elektriciteit op dagbasis verhandeld wordt. Het is een zogenaamde ‘day-ahead’ markt, waar de prijs bepaald wordt voor de levering van elektriciteit de volgende dag.

Figuur 1: ontwikkeling kWh tarief 2018

Figuur 1: ontwikkeling kWh tarief 2018

2. Stijging van de energiebelasting

De tweede component is de energiebelasting. De heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) is per 1-1-2019 met 61% verhoogd1. Met de opbrengsten van de heffing stimuleert de overheid het gebruik van duurzame energie. De ODE wordt berekend over elke verbruikte kWh.

3. Toeslag voor groene stroom stijgt

De derde component is de toeslag voor het gebruik van groene stroom. Dit is een vast bedrag per kWh. Ook deze component stijgt in prijs als gevolg van een sterk stijgende vraag en weinig aanbod van duurzame energie2.

4. Verandering van klimaat

De vierde component is de opslag voor stroomkosten van ondersteunende systemen. Het belangrijkste hierbij zijn de koelsystemen. Bij een modern, efficiënt ingericht datacenter zorgen deze voor 10-25% extra stroomverbruik ten opzichte van het verbruik van de servers in het datacenter. In oudere datacenters kan dit oplopen tot wel 100%! Dat geldt met name voor kleinere datacenters die in gebruik zijn binnen bedrijven. Door de klimaatverandering moet bovendien vaker en meer gekoeld worden, waardoor ook dit component duurder wordt.

De positieve kant van dit verhaal

Gezien de ontwikkelingen in de markt en in het klimaat is het belangrijk om groene stroom te gebruiken. Gelukkig zijn er al datacenters die daarvoor uitsluitend stroom gebruiken die afkomstig is van Europese windturbines. Daarmee dragen ze daadwerkelijk bij aan de realisatie van nieuwe duurzame energieprojecten, in tegenstelling tot stroom die wordt 'vergroend' door handel in Garanties van Oorsprong (GVO’s) afkomstig van Noorse waterkrachtcentrales. Er zijn zelfs datacenters die investeren in hun eigen energievoorziening. Zo heeft Previder geïnvesteerd in de aanleg van een eigen zonnepanelenfarm met 1.636 zonnepanelen. En omdat moderne datacenters zeer zuinig omgaan met energie, is het sowieso beter voor het milieu dan wanneer we nog gebruik zouden maken van inefficiënte datacenters in kantoorpanden.

Bronvermelding:

  1. https://energycircle.nl/energiebelasting-ode-prognose-2020-herzien/
  2. https://www.businessinsider.nl/groene-stroom-energie-prijs/

Pieter de Haer

Pieter de Haer is Marketing & Productmanager bij Previder. Sinds 2010 is Pieter in die functie verantwoordelijk voor het product- en dienstbeleid van Previder en initieert hij de marketingactiviteiten. Naast een IT & marketing achtergrond heeft Pieter veel ervaring op het gebied van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Cloud
-Datacenters

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.